
Teho Mäjämaki Tappani Rinne. (Foto: Surpas)
Durant un cap de setmana l’últim poble de Catalunya abans d’arribar a França s’ha convertit, per tercer any consecutiu, en la seu del Festival Surpas (Cultura lliure i popular). En un indret tan allunyat de la vida urbana com pot ser Portbou, l’organització del Surpas ha intentat acostar les diferents formes d’art a diferents perfils de públic, des dels nens, passant pels adults, fins a la gent gran, un públic heterogeni, com els artistes convidats al festival i com les activitats programades.

Vida local.(Foto: Surpas)
La inauguració va tenir lloc el dijous 26 amb l’obertura de l’exposició Vida Local dels fotògrafs finlandesos Peka Turunen, Ritva Kovalainen i Sanni Seppo i amb una actuació molt especial en el túnel de Portbou de Teho Mäjämaki Tappani Rinne on els dos músics van tocar en acústic interactuant amb la geografia de l’espai i de les fluctuacions del públic.Vida Local es va poder visitar fins l’últim dia, dissabte, així com l’exposició Limbo de l’italià Mattia Insolera.

Taller infantil de street art. (Foto: Surpas)
Surpas també va presentar l’obra col·lectiva de Street Art a càrrec de Raquel Sakristan amb la participació de les dones de Portbou, així com la intervenció escultòrica de Joaquin Jara (ubicada al peu del cementiri de Portbou) i el mural d’Andrea Michaelsson, que el divendres va realitzar un taller de street art per a nens amb una participació de més de 40 nens i nenes. Els tallers infantils van acabar amb l’impartit per la finlandesa Inka Ylitepsa que aprofitava el reciclatge de materials per a construir “cases imaginàries”.
Altres actuacions que s’han pogut veure en el III Festival Surpas són una selecció de video-art finlandès a càrrec del col·lectiu FixC de la mà dels video-artistes Seppo Renvall i Juha Von Bingen, o una breu peça de teatre a càrrec de les estudiants finlandeses Anna Böhm i Kerttu Martinpuuro com a preludi de la projecció d’El gabinete del doctor Caligari amb l’acompanyament musical de Luca Rulo i el Vailet de la Fressa.
També es va poder gaudir d’una sessió de cinema mut amb música en directe amb la projecció de la poc coneguda obra de Medvedkin La felicidad, amb música de Daniel Pitarch i Jordi Marfà, i de les actuacions musicals d’Aikahai i de la formació de folk experimental Seward.
Cal destacar la sessió musical de dijous, dedicada al món del flamenc. Aquesta va estar protagonitzada per Antonio Salazar, “El Foto”, amb acompanyament a la guitarra del finlandès Matias Kappi, juntament un monogràfic de cinema amb pel·lícules inèdites sobre el tema.
Deixa un comentari